Er lyset i enden av tunnelen et tog?

Når jeg våknet i går tidlig våknet jeg med en gryende optimisme. Det var akkurat som om negativiteten forsvant litt med det forrige innlegget jeg skrev. Jeg hadde en god følelse, og tenkte nå skjer det. Denne gangen er vår tur. Nå skal jeg ha troa.

Jeg tok meg en lang dusj, forsøkte å trekke ut tiden så lenge som mulig til jeg kunne ringe Rikshospitalet kl 11 for å høre hvordan det hadde gått med vår lille eskimo etter at det var tatt opp fra fryseboksen. Jeg pakket sammen tingene mine, så på bussruter for å være helt klar til å reise til sykehuset. Tok alle hormonene og vitaminene jeg tar daglig for å forberede kroppen på at den skal bli gravid.
Så gikk jeg en tur med hundene, og nøyaktig 10.59 slo jeg nummeret til Riksen.

Jeg hørte det umiddelbart når jeg hadde presentert meg. Selv om hun også måtte ha fødselnummeret mitt og jeg kunne høre hun klikket seg nedover journalen min, så hørte jeg det på stemmen hennes. På pusten hennes. Jeg kunne høre at hun psyket seg opp til å gi meg beskjeden som kom til å få meg til å begynne å gråte.

«Du hadde ètt egg igjen her du Bente-Lill.»
«Ja»
«Jeg er lei meg for at jeg må fortelle deg at det desverre ikke har overlevd.»

Så ble det mørkt.
«Faen.» sa jeg.
Og jeg er ikke typen som banner. Men denne gangen var det greit.
«Ja, det kan du godt si.» sa den vennlige stemmen.

03ece72435d8103aafa7695140e3c8f5
Så gikk jeg hjem og kastet alle hormonene og medisinene i veggen.

Nok en gang hadde pessimisten i meg rett. Pokker ta den pessimisten!

På spørsmål om når jeg kan starte nytt forsøk sa de at de skulle holde av plass til meg i uke 50. I uke 50?? Jeg ante ikke hvilken uke vi er i, men det eneste jeg var sikker på er at uke 50 er farlig nærme jul. Og jul er vanvittig lenge til.

Etter en lang gråtkvalt samtale på telefonen med mannen, og hundre googlesøk kom vi fram til at nå er det på tide å tenke alternativt. Og med alternativt mener jeg å tenke kostbart. Å tenke «hakket før vi gir opp», aka siste krampetrekning. Det er på tide å tenke privatklinikk.

b08d7277dc511fc227293a794b3c9297
Etter en god del undersøkelser og samtaler med andre med endometrioseproblematikk er det to klinikker som er mest aktuelle. Det er klinikk Hausken og Spiren Fertilitetsklinikk. Selv om vi ikke har noe negativt å si om Rikshospitalet, har jeg  savnet mer individuell oppfølging basert på diagnose og tidligere historie. Vi er veldig åpne for å høre om det er noe vi kan gjøre annerledes nå som det har gått rett vest to -nesten tre- ganger, dette er noe jeg vet de er gode på og har mer ressurser til på de private klinikkene.
På de nevnte privatklinikkene har de også det nyeste av teknologi innenfor ivf, nemlig embryoscope. Etter befruktning tar embryoscopet bilder av hvert embryo hvert 10 minutt, noe som gjør at klinikken får vurdert cellenes aktivitet gjennom hele døgnet. Da får de mye mer informasjon om embryoets potensiale for normal utvikling og sjansen for at rett embryo velges for tilbakeføring øker betraktelig. De siste undersøkelsene klinikk Hausken har gjort viser at bruken av embryoscope har økt antall fødte barn per tilbakeført embryo med hele 24%.

Fra å nesten ha gitt opp, kjente jeg en liten gnist ble tent når vi bestemte oss for å gå all inn for dette. Kanskje er ikke alt håpet ute likevel?

Hvis noen av dere fantastiske lesere har erfaringer med noen privatklinikker må dere gjerne skrive til oss i kommentarfeltet!

Stay tuned.

Reklame

24 kommentarer om “Er lyset i enden av tunnelen et tog?

 1. Uff, så trist å høre😔 Føler virkelig med dere, urettferdig at noen skal måtte gå gjennom så mye for å oppfylle drømmen om barn!
  Vi måtte gjennom tre forsøk på Riksen før vi gikk over til IVF-Klinikken, der det lyktes for oss på første frysforsøket. Må si det var innmari godt å komme over til en privatklinikk, selv om det koster skjorta. Følte de hadde tid til å snakke med oss, de så på vår situasjon med nye øyne, og hadde mer individuell tilnærming, og ikke den samlebåndsfølelsen vi fikk på Riksen. Så kan iallefall anbefale IVF-Klinikken😊
  Masse lykke til videre!! 💞

  Liker

  • Hei Hanne!
   Tusen takk for tips om IVF klinikken. Vurderte de også, og hadde vært praktisk ettersom de er i oslo. Men for vår del var det dèt at de ikke har embryoscope som gjorde utslaget, fikk veldig for meg at det ble viktig for vår del ettersom jeg jo har blitt gravid to ganger – men mistet.
   Fantastisk å høre at det både ble en positiv opplevelse for dere å gå privat og ikke minst at dere lyktes! ❤

   Liker

 2. Hei.
  Først skal du få all min medfølelse. Det suger! Riksen og ventetid og når forsøket ikke lykkes. Jeg og min mann tok skrittet ut av Norge til Maigaard klinikken i Århus etter fem forsøk på Riksen. Det er SÅ fantastisk hos de. En helt annen stemning og positivitet. Og ja, de er flinke. To barn på første forsøk 😃 Oppfølgingen er super og jeg fikk raske og gode svar. Fysiske kontroller får du via lege her i Norge. Jeg ble fulgt opp av Dr Huseby som kan ta deg imot på flere adresser i Oslo eller AHus. Og Århus er en nydelig by det er perfekt å bli gravid i! Jeg anbefaler deg i allefall å ta kontakt med de og høre om de har noen gode forslag til dere!

  Jeg heier på dere!!

  Liker

  • Hei Eva. Takk for tips om Maigaard klinikken! Den var også veldig aktuell da jeg leste mye positivt om den. Vi synes bare det hørtes litt tungvint ut å komme seg til og fra århus – men gikk det fint for dere? Så fantastisk at det endte med to barn på første forsøk 😀 ❤

   Liker

   • Hei!
    Det gikk altså så fint. Kjørte til Larvik og tok båten over, kjørte videre til Århus 😃 Vi bodde på hotell, gikk ut og spiste, shoppa og kosa oss. En fin midtukestur som kjærster! Og jeg kan virkelig ikke fått lovprist de nok. De heier på deg og har troen!
    Lykke til uansett hvem dere velger 👏

    Likt av 1 person

 3. Kjære fine, vakre Bente-Lill. Jeg har lest bloggen din lenge nå, uten å legge igjen en kommentar. Men nå synes jeg det var på tide. Hjertet mitt gråter for deg. Jeg synes du er så sterk, så flink, så tapper. Jeg heier på deg, og skal gjøre det helt til du kommer i mål. For du skal komme i mål, og mamma skal du bli. Husk at det er mange i samme situasjon som deg. Tenker på deg. Stor klem fra Cecilie

  Liker

 4. Jeg banner sjelden jeg også, men jeg sier FAEN jeg også. Dritt at egget ikke overlevde 😞
  Vet hvordan den telefonen er å få.

  Jeg har bare erfaring med de to gynekologene som driver spiren, og de er fantastiske damer. Har alltid følt meg vel hos dem og hørt av dem. Ei av dem ringte meg fire dager etter lap der det ble oppdaget endo for å høre hvordan det gikk med meg 💓 og fulgte meg opp etter det første forsøket vårt som endte negativ og gav endoen min en boost til det verre. God dame å prate med, empatisk og veldig erfaren.
  Kan godt være jeg er veldig subjektiv da hun var den første som tok symptomene mine på alvor, men vet hun har en spesiell plass i hjerte til flere jeg kjenner. Har dog ikke vært på spiren selv, men som sagt kan jeg anbefale de som personer 😉
  Mange varme klemmer til deg.

  Mona9

  Liker

 5. Huff, vet ikke hva jeg skal si engang. Ikke ofte en blogg for meg til å hulke høyt 😦 er så utroligt lei meg for dere. Men det er godt at kampånden er sterk!!! virker som om mange får bedre resultat på privatklinikk. Håper så inderlig dette er det rette for dere, å at det funker på første forsøk. Masse masse lykke til!! Selv om det blir en eksklusiv baby, kommer den definitivt til å være verdt hver krone ❤

  Liker

 6. Hei! Først må jeg gi deg skryt for bloggen din! Utrolig bra skrevet, jeg kjenner meg igjen i så mye av det du skriver!
  Jeg har erfaring med Hausken i Bergen, men det er de samme folka som driver i Haugesund. Nå er ikke vårt problem endometriose, men svært lav spermkvalitet og svært lav amh.. Hos hausken ble jeg gravid ved første forsøk, hvis vi ser bort fra det aller første som ble avbrutt. De er flinke å tenke alternativt og gi alle individuelle opplegg! Ikke slik som hos riksen hvor de har ett fast opplegg som skal passe til alle , så og so (har vært hos riksen også). Lykke til ihvertfall! Snart er det din tur! For oss tok det 4,5 år fra vi begynte å prøve til vi endelig ble gravide, med god hjelp! 🙂

  Liker

  • Tusen takk Helen! Det varmer 🙂
   Takk for tips om Hausken, vi har også fått et veldig godt inntrykk av de.
   Så fantastisk at du ble gravid på første forsøk der! Det gir håp 🙂

   Liker

 7. Kjære Bente-Lill,

  Det var fryktelig trist å høre at egget deres ikke overlevde 😦 Og uke 50???!!! Det er jo helt sykt! Nå kjenner jeg motløsheten sige på dersom vårt forsøk denne gangen ikke lykkes, da blir det jo ikke nytt forsøk før etter jul sikkert…:(

  Skjønner godt dere vil gå privat. Vi hadde det første forsøket vårt privat (da jeg ble gravid, men mistet i MA i uke 9). Dette var på Fertilitetssenteret i Oslo. Kan anbefale dem på det varmeste, men vet ikke hvordan de er i forhold til endometriose. Forskjellen fra Riksen er enorm, man får utrolig god og personlig oppfølging, absolutt ingen ventetid etc etc. Grunnen til at vi ikke fortsatte der var økonomien, men jeg har flere ganger angret på dette da ting strekker så ut i tid – og jeg ikke har like god tid som deg.

  Masse lykke til med valget! Er ganske så sikker på at du vil få oppfylt drømmen din en dag! Tenk du har tross alt vært gravid på to av to forsøk, selv om du har mistet. Det er veldig gode odds og sett fra min side er dere kun i stratgropen når det gjelder prøverørsbehandling 🙂

  Masse lykke til!!!!

  Liker

  • Hei Karoline. Ja, det er fryktelig lenge til. Jeg vet ikke hvorfor vi måtte vente så lenge, men det virker som de har sprengt kapasitet der nå..
   takk for tips om Fertilitetssenteret! Jeg har vært inne og lest om de også, men valget falt ikke på de da de ikke har embryoscop.
   Lykke til til deg også!

   Liker

 8. Hei kjære deg! Jeg har lest bloggen din en stund nå, og synes virkelig dere fortjener å bli de foreldrene dere egentlig allerede er! Måtte legge igjen ett spor fra meg siden jeg har erfaringer, som jeg håper kan være til nytte! Jeg er nå gravid i uke 17 ved hjelp av ICSI ved Klinikk Hausken i Bergen. Jeg har ikke endometriose, men mannen har lav sædkvalitet og jeg har pcos. Jeg har ingenting annet enn positive erfaringer med Hausken, man føler seg ivaretatt og fulgt opp på en skikkelig måte. For oss klaffet det på første forsøk, og det er jeg overbesvist om at var på grunn av at vi gikk der vi gikk. Selv om alt skulle tyde på at jeg ville bli lett stimulert fikk jeg bare to egg, så lavt antall kan føre til avbrutt forsøk andre plasser, men her førte det til den lille i magen + ett embryo på frys.

  Jeg tror også Jon Hausken er ekspert på endometriose, noe som helt klart vil være en fordel for dere 🙂 jeg anbefaler deg å ta en telefon, de er veldig behjelpelige. I tillegg er det mulig bare gå på konsultsjonen, der tar de seg god tid til å gå gjennom deres situasjon, og mest sannsynlig går du derfra med alt fra resepter til behandlingsopplegg klart, slik at hvis dere vil gå for dem så kan dere sette i kan så fort dere vil. Det ble litt langt dette, men du må bare spørre hvis du lurer på noe mer. Jeg ønsker dere i hvertfall lykke, lykke til videre ❤️

  Liker

  • Hei 🙂 Så godt å høre at du ble gravid (og fremdeles er) ved hjelp av Hausken! Det gir håp 🙂 Har også lest mye om Jon Hausken ift endometriose, han hjelper bla endometrioseforeningen med å svare på spm på forumet omkring endo og barnløshet, så var derfor klinikk Hausken ble den som skilte seg mest ut. Har tillit til han 🙂
   Tusen takk for at du delte erfaringer og lykkeønskninger ❤ Håper resten av svangerskapet ditt går som en drøm!

   Liker

 9. Hei Bente-Lill,
  Dette innlegget var veldig trist å lese 😦 Håper inderlig at det klaffer for dere på første forsøk på en privatklinikk:-)
  Jeg har prøvd å sende deg en PM på facebook, men vet ikke om har lest den:-) Jeg har også endometriose og var på behandling både på Riksen, Fertilitetssenteret og Hausken i Norge. Ble gravid ved et av forsøkene, men mistet dessverre i uke 10(MA).
  Nå har jeg og mannen min gått for klinikk «AVA -Peter» i Russland. Foreløpig er jeg veldig fornøyd med oppfølgingen – har ikke hatt tilbakesetting enda, men utviklingen er mye bedre nå enn på alle de fem forsøkene vi hadde i Norge(har aldri fått noe på frys før). Kan anbefale AVA-Peter i St.Petersburg. Dr Zaytseff er en fantastisk og veldig engasjert lege som brenner for arbeidet sitt:-)

  Masse lykke til videre ❤

  Liker

  • Hei Diana 🙂
   Så meldingen din nå, når de jeg ikke er «venn» med sender mld på face havner det i en annen mappe, og er litt treig med å følge med der 😉 Takk for informativ og god melding, og for at du delte erfaringene dine om Russland! Det hørtes veldig spennende ut, og skal definitivt notere meg det hvis det skulle bli aktuelt å bytte klinikk igjen. (Nå har vi nemlig valgt en! 😀 )
   Masse lykke til til deg også, håper drømmen blir til virkelighet i Russland ❤

   Liker

 10. Hei. Så utrolig synd å høre, fikk tårer i augene. Vi har kunn prøvd privat, grunnet at jeg blir 39 i okt. og ikke føler jeg har allverdens tid.
  Vi startet selv for 3 år siden og 1.4 siden vi begynte på Medicus i Trondheim. Har hatt 6 innsett og 4 uttak på 12 med. Grunnen vår er ikke den samme som deg men kan fortelle om mine erfaringer allikevel. Mann med lav sperantall. Jeg har hatt 4 fersk og 2 frys. Jeg lyktes på det siste ferskforsøket mitt. Jeg gikk på prednisolon og albyle i tillegg til hormoner. Det er betennelse dempede og blodfortynnende medisin tillegg gikk jeg til akupunktur. Vi brukte også Eeva høyteknologisk utvelgelse av embro (tar bilde av embroene hvert 5 min.) samt vi valgte også embro-gen som de la de i. Alle disse tingene var nye, tidligere gikk jeg kun på hormonene. Jeg følte de tok vare på meg på Medicus, de forandret behandlingen hver gang, vi kunne selv styre når eg ønsket å fortsette og når det passet med timer. Sykepleierne er kjempe koselige og du føler de bryr seg og tar vare på deg. Er nå i dag i 12 uke:)

  Lukke til videre og stor klem:)

  Liker

  • Hei Vimseguri! Takk for at du delte erfaringene dine og tips om Medicus! Det hørtes veldig bra ut alt sammen, og alltid godt å høre at de fleste føler seg ekstra godt ivaretatt på privatklinikkene. Og så fantastisk at du er i 12 uke nå 😀 Masse lykke til videre i svangerskapet ❤

   Liker

 11. Hei!
  Så utrolig kjipt for deg å få den beskjeden på telefonen, det må være skår i skjela. Jeg har hørt mye positivt om Medicus i Trondheim. Var der på en gyn-time og legen der fikk meg sendt til St.Olav hvor jeg er i gang med forsøk 2. Begynner på sprøyte i dag. Jeg savner omtanken og omsorgen som flere nevner de har erfaring med fra private klinikker. Tok en telefon til St. Olav og det virket på meg som at hun i den andre enden var sur/lei av alle som ringer. Jeg følte meg som en dust som hadde ringt i det hele og det store. Det blir Medicus på meg hvis det ikke går på tre forsøk hos st.olav. Jeg har ingen positiv følelse by the way.

  Jeg må bare fortelle at jeg går til akupunktur, og akupunktøren min har selv slitt med å bli gravid på grunn av PCOS. Hun ble gravid uten hjelp av sykehus ved at hun tok urter, spiste lite raske karbohydrater og sukker og selvsagt akupunktur. Men hun sa det at hun tok i tillegg til dette var temperaturen på spyttet ved å putte måleren i munnen HVER morgen i det hun våknet, over minimum et år. Det hun oppdaget var at hun bare hadde eggløsning 2 ganger i året. Det va kunn disse to gangene at hun kunne bli gravid altså, da hadde hun masse sex de to gangene i året og ble gravid til slutt. Grunnen til at hun fant ut dette var fordi når man har eggløsning så stiger temperaturen litt, og så holder den seg oppe en stund før den faller igjen. Når man ikke har eggløsning så vil man ikke se denne kurven i det hele tatt, da vil temperaturen synke og stige litt sånn her og der. Jeg tar selv min egen temperatur og jeg ser allerede nå at jeg ikke har eggløsning hver mnd (ikke rart jeg ikke blir gravid). For at egget skal holde seg i livmoren er det viktig også at temperaturen er grei. Mange faktorer som spiller inn altså. Men, akupunktøren min har hjulpet mange med under sin prosess mot å bli mor, så jeg har snev av tru oppi dette håpløse dritten. Kjenner at jeg gråter bare med tanken på at det kanskje ikke går, strigråter.

  Liker

  • Uff den følelsen av at man «maser» selv når man ikke gjør det, er ikke god å ha ❤ Har også hørt mye positivt om akupunktur, og vil definitivt undersøke det nærmere! takk for tips 🙂
   Selv om det ikke er enkelt (det vet jeg), forsøk å hold motet oppe og klamre deg fast til håpet om at du vil lykkes til slutt ❤

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s