Hvor mye koster en baby?

Spesielt spørsmål synes du? Enig.
Men det er litt sånn det føles om dagen. Det er sært å snakke om hvorvidt det er «verdt» å skulle bruke penger på det som etter målet skal føre til et barn. Det føles sært å skulle tenke på kjøp og salg når det kommer til mennesker. Eller i dette tilfellet; hvor mye må vi betale for å skape et menneske? Hvor mye må vi betale for et barn?

Men sånn er faktisk virkeligheten når man ikke kan bli gravid på egenhånd. Det blir til et eneste stort økonomisk og etisk regnestykke. Hvor langt skal man strekke strikken når det kommer til økonomi, til samliv, til helse, til jobb, til liv?

Noen mener sikkert at det er naturen som skriker oss rett opp i trynet at vi ikke burde bli foreldre. Noen vil kanskje også blande inn religiøse ideèr om at dette kanskje er Guds vilje. Andre mener kanskje at man burde akseptere og gå videre.

Jeg har større tro på å ta imot den hjelpen man kan få. De fleste av oss kan vel være enig om at hvis en person får kreft, er ikke det ensbetydende med at personen er ment til å dø. Man tar imot den hjelpen man får, man kjemper for livet til man ikke har mer krefter igjen, og så er resten opp til – tja. Tilfeldigheter? Universet? Gud? Skjebnen?

Det kan ikke sammenlignes, men prinsippet er det samme. Jeg har hvertfall troa på å gjøre det man kan. Hjelpen er der for en grunn. Deretter, forsøke å akseptere det man ikke kan gjøre noe med.

31b48692013728de28314585fad9e1b1

Etter dagens etikkpreken, kommer dagens økonomipreken.
For noe jeg selv savnet når jeg var i startgropa av ivf karusellen, var at noen fortalte meg hva det kom til å koste. Man føler nesten ikke at man kan spørre, for da blir det så «salgsstemning» over det hele. Plutselig sitter man der med følelsen av at hvis man spør, så kanskje man risikerer at de ser på oss som uverdige til å bli foreldre? Kanskje vil de tenke at om vi ikke har råd til dette, da har vi hvertfall ikke råd til å ha et barn?

Men nå kan jeg si det, så du slipper å spørre: Så lenge dere har blitt vurdert som at dere har behov for hjelp, og er skikket som foreldre, kan man få tre ivf forsøk dekket av det offentlige. Med unntak av egenandel på omkring 1500 kr ved egguttak betaler du kun medisinene. Men desverre er det slik at du i løpet av prosessen skal bruke mer medisiner enn du kanskje noengang tidligere har gjort. Så derfor blir kostnadene deretter. På vår første time på Rikshospitalet ble vi forespeilet utgifter på omkring 20 000 kr for hele prosessen, og det er nok ikke så langt unna sannheten. Hvis du fullfører alle dine tre forsøk, vil du nok bruke mer på medisiner, men så lenge du sender inn alle kvitteringer til Helfo får du tilbakebetalt alle medisinutgifter over ca kr 17 000. Dette «taket» på medisinutgifter gjelder også om du tar forsøkene på en privatklinikk.

Jeg hadde lenge et bilde av at vi måtte reise til Danmark for å kunne ha råd til å forsøke på privatklinikk. Men faktisk var ikke prisnivået særlig annerledes. På de fleste klinikkene jeg har sjekket både i Norge og Danmark, ligger et ICSI forsøk(som er det vi må ha) på ca 30 000 kr. I tillegg betaler man noen tusenlapper for å fryse ned egg på de fleste klinikkene. Ikke billig, men heller ikke en dyr prislapp for et barn – eller?

pinterest.com

Og så kommer spørsmålet; hvorfor sette barn til verden når det er så mange barn som trenger foreldre der ute?
Hvorfor mange mennesker føler driven etter å selv bli gravid og føde en bylt fylt av sine egne gener er nok et biologisk spørsmål. Et godt spørsmål, men dessverre ikke et spørsmål som jeg kan svare på med noe annet enn at det bare er sånn. Sånn er vi faktisk bare skapt.

Til tross for at vi er av de som tydeligvis har et behov for å få «egne» barn er vi langt ifra fremmed for adopsjon. For selv om jeg alltid har drømt om å selv gå gravid, mener jeg samtidig at det å adoptere et barn vil likefullt bli vårt barn som det jeg eventuelt hadde båret frem i magen.

Men så er det nå sånn at det å adoptere heller ikke er noen enkel prosess. Det stilles strenge krav til adopsjon, noe som er forståelig. Et av kravene er at man ikke kan kombinere en adopsjonsprosess med en ivf-prosess. Man må med andre ord ha blitt ferdig med, og akseptert at man ikke kan få biologiske barn. Ventetiden på adopsjon kan svinge veldig, men på adopsjonsforum sin nettside viser tall fra 2014 at saksbehandlingstiden i gjennomsnitt var 4 år. For noen kan det ta inntil 8 år før du faktisk sitter med et barn i hendene dine. Og ventetiden blir stadig økende. Man kan stille spørsmålstegn ved hvorfor man da ikke kan holde med på en ivf-prosess mens man sitter i adopsjonskø, men per dags dato er det bare sånn det er.

Etter å ha vært i kontakt med Bufdir, fikk vi vite at disse reglene også gjelder hvis man ønsker å være fosterhjem eller krisehjem. Dette fordi de ønsker at hjemmet skal være så stabilt som overhodet mulig for et barn som trenger hjelp og trygge rammer. Noe som er absolutt forståelig.

c6606671eb4c567e961cfb519ea40ed0

Jeg har full respekt for de som ikke har behovet for å bli foreldre, og jeg stiller av prinisipp aldri spørsmålstegn ved det. På samme måte håper jeg at de har like stor respekt for slike som meg, som aldri har vært i tvil om at det er det riktige – og som vil ofre mye for å få det til. For innerst inne er jeg mamma. Det har jeg alltid vært. Selv om barnet kun finnes i drømmene, og ikke i armene mine, er kjærligheten jeg føler for dette barnet sterkere enn noe annet. En kjærlighet som får meg til å gledelig gå gjennom årevis av ventetid, operasjoner, medisinkurer, hjertesorg, smerteanfall, sykehusinnleggelser og hormonkurer.

Om barnet ender opp med å komme fra min kropp, eller en annens gjennom adopsjon, vil tiden vise. Men det vil alltid komme fra mitt hjerte. Og uansett prislapp er jeg rimelig sikker på at det vil være verdt det.

8 kommentarer om “Hvor mye koster en baby?

 1. Kjære Bente-Lill🌸
  Det er noen innlegg siden jeg har lagt inn en kommentar, eller hyggeligere sagt en hilsen ☺️
  Men jeg følger med deg og har fortsatt stor glede av bloggen din, og så til poenget😉
  Du skriver alltid bra og må bare applaudere deg for siste innlegg👏🏻
  Så jækla bra skrevet!!
  Du er toppen og jeg sender som alltid varme tanker og mine beste ønsker og styrke til dere og alle som er i denne altoppslukende ufrivillige barnløse «verden» ❤️ Klem Stine

  Liker

 2. Hei! Jeg har fulgt med på det du skriver en stund, og du dukker ofte opp i tankene mine. Ønsker dere så innmari mye godt i drømmen om å få barn, håper dere vil lykkes! Jeg har virkelig trua, selv om det kanskje ikke er den store trøsten for deg.

  Vi har ikke hatt behov for ivf, men har hatt tilsammen 5 runder med insenimasjon på privatklinikk (I tillegg til prøving offentlig, har positive erfaringer med å prøve «nytt» hos noen som tenker litt mer individuelt). Har vel brukt i underkant av 100 000 på forsøkene. Det er en helt annen pris og prosess med insenimasjon enn ivf, hadde heller ikke behov for medisiner. Men når alt kommer til alt så trengte vi hjelp for å lage barn, og det var helt naturlig for oss å betale for å få den hjelpen vi trengte. Nå har vi vært så heldige å få det barnet vi ønsker oss. Håper virkelig dere får oppleve det samme!

  Marthe

  Liker

 3. Takk for at du skriver om alle dine opplevelser på reisen til å bli mamma. Etter mye prøving og feiling med ulike medisiner og hormoner skal jeg og min mann snart begynne prosessen med ivf. Selv om du og din mann har vært gjennom en lengre prosess enn oss, kjenner jeg meg igjen i mye av det du skriver. Det var et nederlag for meg å få vite at kroppen min ikke funker slik den skal og at vi kom til å trenge hjelp for å bli gravide. Det har vært surrealistisk å måtte tenke på økonomi for å i det hele tatt bli gravide, det skal jo være gratis å lage et barn. Men å bruke penger på å bli foreldre har vi aldri tvilt på, som du sier; det vil være verdt det til slutt. Jeg ønsker deg/dere alt godt og lykke til! Krysser fingrene for dere! ❤

  Liker

  • Hei Siri. Kjenner meg godt igjen i følelsen av nederlag. Godt vi er flere som deler mange av de samme tankene. Håper at Ivf fører med seg en drøm som går i oppfyllelse for dere ❤ Masse lykke til!

   Liker

 4. Takk for nok et flott innlegg, jeg er så uendelig glad for at du deler det du har lært og det du opplever. Selv om vi alle er på ulike stadier og får forskjellig behandling så treffer du likevel så mye i oss barnløse lesere av bloggen din.
  Jeg får (fortsatt) insemineringer og vil gi det litt mer tid kjenner jeg, før Ivf. Men nå vet jeg litt mer om hva som kanskje venter. Synes det virker litt skummelt, særlig med denne begrensningen på tre forsøk. Denne gangen misset jeg insemineringen fordi legen bad meg ta eggløsningstester istedenfor å komme til ultralyder som jeg pleier. etter en uke med negative tester reiste jeg opp for å se hva som foregikk, og da hadde eggløsning allerede vært… Men vi får håpe naturmetoden har klart det 🙂 vi har jo fått det til en gang før, selv om det endte i MA dessverre. Jeg føler jeg merkelig optimistisk av en eller annen mystisk grunn.

  Liker

  • Så hyggelig å høre Tufsla 🙂 Jeg heier på deg og håper naturmetoden klarer å gi deg det du drømmer om ❤ Og hvis ikke, så finnes det løsninger. Klart det kan virke skummelt, slik er det jo med ukjente ting – men det er merkelig hvor raskt man tilpasser seg situasjonen man er i. Og det blir jo verdt det tilslutt uansett 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s