Holidays are coming

Etter forrige abort og operasjon har jeg ikke så vært så aktiv med skrivingen. Ikke har jeg vært så aktiv med tenkingen heller, egentlig. I stedet har jeg forsøkt å være lykkelig. Med det vi har, her og nå, i de gylne hverdagene. Og selv om lengselen er så utrolig stor, og tomrommet kan fylle et helt lasteplan, så er det ikke så rent lite vi har heller. Og det har jeg satt fokus på i det siste.

Det kan nemlig være litt vanskelig å se det når man er midt oppi et forsøk. Du må ofre så mye av hverdagene, og har så innmari fokus på det som skal skje og hvorfor. Hvertfall må jeg det, for å klare å komme meg gjennom det både fysisk og psykisk. Det blir som om du ikke helt klarer å nyte utsikten mens du løper maraton. Du er liksom mest opptatt av å komme i mål når melkesyra nesten tar knekken på deg, hjertet slår nesten ut av brystkassa og lungene føles tomme for luft. Da går du inn i deg sjæl, finner styrken du må, og kommer deg i mål. Lykken finner du på andre sida av mållinja. Så får utsikt være utsikt, liksom.

Nå ble det mye ord med lite mening, tenker kanskje du. Men det jeg mente med hele denne romanen var at nå, i denne stund hvor jeg ikke har vært opptatt med å løpe maraton, så har jeg hatt tid til å nyte utsikten. Og den er jo egentlig ganske fin, i grunn.

For alt i alt er jeg utrolig heldig. Og det vet jeg at jeg er.

2015-06-24 09.50.55

 

Før, elsket jeg jula og absolutt alt den innebar. Det gjør jeg fremdeles, men likevel er den nå preget av sårhet iblandet gleden. For noe av det som er så magisk med jula er at den får på en måte alle følelser til å bli forsterket. Er du glad, blir du mer glad, er du forelsket, blir du hodestups forelsket, og er du ensom, blir du desto mer ensom.

Der jeg jobber, på en akuttpsykiatrisk avdeling, er alle postene fulle nå i desember. Det er nok ikke tilfeldig. For når man er utenfor, blir det ekstremt tydelig i desember hvis man ønsker å være innenfor. Om det så er å være utenfor familien eller utenfor samfunnet. For det er liten tvil om at jula er høytiden for familie og barn. Og når du ikke har noen av delene, ja da er det lett å føle seg utenfor.

Sånn har ikke jeg det. Men jeg kan likevel forstå og kjenne litt på det allikevel. For når man er ufrivillig barnløs, så er man litt utenfor da også. Utenfor familielivet, dette maset og tjaset som så mange småbarnsforeldre føler på i jula. Det er man ikke delaktig i, selv om man vil. Det være seg pepperkakelaging, adventskalendere, julebarnetv, luciatog, julegrøt, juleverksted, nissefest, disneys jul, julebukk og juleavslutninger. Man kan selvfølgelig delta på noe av det. Men det blir jo ikke det samme. Og som med alle andre følelser, så blir dette savnet og tomrommet man føler på, ekstra forsterket i jula. Plutselig blir alle disse tingene som skulle være koselig, mest av alt sårt.

$_32

 

      ******************

For ca to uker siden fikk jeg menstruasjonen tilbake etter operasjonen, og lille julaften skal jeg begynne på medisiner igjen til neste forsøk. Heldigvis var klinikken enig med meg i at det bare er uheldig for min kropp å gå lenge mellom hvert forsøk, da vil jo bare endometriosen forverre seg mens vi venter.

Vi har ingen tid å miste, så her er det bare å brette opp ermene til ny kamp.

Måtte det bli den siste.

e3f73b1abd74462424f231e291388823

 

 

22 kommentarer om “Holidays are coming

 1. Du skriver så godt Bente Lill, så menneskelig og rett frem, det er en blogg fra hjerte og levra 🙂
  Selv om jeg ikke kjenner deg, annet enn fra da jeg var utplassert hos din mor for mange år siden…ja så føler jeg veldig med dere ❤
  Varme klemmer og gode juleønsker for deg og din kjære fra Fiapus og meg ❤

  Liker

 2. Godt å høre at det går, etter forholdene :-), bra med deg!
  Ja, det er akkurat slik det er. Det går litt i perioder hvor mye tankevirksomhet man kan vie » prosjekt baby», og det er absolutt viktig som du sier å ta seg tid til å leve litt også Og huske på hvor heldig man tross alt er.

  Dette er andre jul hvor jeg jobber på barneskole. det er supert på den måten at man får med seg mye av den gleden som følger med barn og juleforberedelser, julebakst, juleverksted osv. Og juleavslutningen får vel nesten jeg mer ut av enn foreldrene, siden de ser på bare en unge, men jeg er følger med på 40 og er skikkelig stolt når urokråka jeg har jobbet med synger og står så fint uten å dra hun foran i flettene så altfor mye. Men det kan jo være litt sårt også, ikke så mye med skolebarna, men vi hadde Besøk av barnehagen og det må jeg si ble litt spesielt. Flere som jobber ved min skole hadde barn i den barnehagen, så det ble mye kos på mødrene den dagen. Vanskelig å skjerme seg mot sånt, men det er vel bare nok en av de utallige påminnelsene vi ufrivillig barnløse må tåle.

  Jeg har også en ganske fin og rolig periode nå, med fokus på andre ting, men stadig er det noen små drypp. Vi skal ha ny bil og i den prosessen bringer det med seg en god del » fremtids tanker». Den skal jo vare noen år, og hvor stort bagasjerom og baksete trenger vi egentlig? Plass til vogn? Isofix? Og hund har vi jo fra før, så hvor mye plass trenger vi? Stasjonsvogn da eller? Utrolig vanskelig å ta stilling til nåtidens bilkrav, til to personer og hund eller den ønskede fremtiden med noen ekstra…

  Liker

  • Kjenner meg godt igjen i bil-dilemmaet. Vi hadde en gigantisk stasjonsvogn som vi kjøpte for tre år siden da vi fremdeles var sterkt optimistiske, og tenkte vi bare «måtte» ha plass til to hunder og minst to barn 😉 Når vi skulle bytte bil tenkte vi mer på behovet her og nå, med visse forbehold selvfølgelig, men vi endte opp med en betydelig mye mindre bil enn vi hadde før.

   Jeg håper du har klart å nyte julen til tross for de mange dryppene vi begge kjenner på. Godt nytt år 🙂 ❤

   Liker

 3. Hei!
  Endelig nytt innlegg!
  Og endelig et nytt forsøk!
  Nå får vi prøve å feire jul og krysse alt vi har for at det blir den siste uten barn for oss begge! Begynner på medisiner 3 dager etter deg (med neseapray) og sprøyter midt i januar. Skal du også ha langt regime? Litt «koselig» å gå gjennom dette samtidig 😜 Så får vi håpe jula går fort og at vi blir ferdig med det herrens år 2015 (som har vært et forbanna dritt år!!) Nu jævlar! Nå er det på tide at det skjer noe positivt snart!

  Liker

 4. Jeg har Endometriose, og fikk to barn, det blir nok din tur også. Mine kom med mange års mellomrom, hele 7 år faktisk. Opererte bort en cyste og vips var jeg gravid. Veien er lang, men det blir din tur, bare vent 🙂 God jul!

  Likt av 1 person

 5. Hei. En veldig tung reise dere må igjennom, men den leder nok til et barn på en eller annen måte skal dere se.
  På min klinikk (utenlandet) så får de med endometeiose en liten ekstrabehandling for å dempe immunforsvaret. Når man har endometeiose så kan jo sitt eget immunforsvar medføre til at det blir aborter fordi det kan angripe egget eller fosteret. Har du blitt tilbudt sånn behandling?
  Selv endte mine 4 år av Ivf og prøving med lykke, har nå et mirakel via eggdonasjon.
  Lykke til videre!!!

  Liker

  • Hei!
   Jeg får også tilleggsbehandling for endometriose (betennelsesdempende og blodfortynnende) nå som vi er på privatklinikk. Dette var en av grunnene til at vi byttet klinikk, da de ikke kunne tilby oss dette på Riksen.
   Så godt å høre at det gikk bra for deg tiltross for en lang vei å gå ❤

   Liker

 6. Hei,

  Jeg føler akkurat det samme som deg. Vi har bare vært gjennom 1 IVF forsøk hvor jeg ble gravid men mistet tidlig nå rett før jul. skal i gang med frys i februar. Vi har en unge på 11 uker i familien som er jula hovedfokus, og det blir selvfølgelig vondt. Har lest historien din på NRK og her, og må si at dere er virkelig sterke som klarer å gå frem slik dere gjør.

  Krysser fingrene for at neste forsøk blir vellykket.

  Juleklem fra meg

  Liker

  • Forferdelig trist å høre at du mistet nå rett før jul. Jula vår var slik i fjor, da aborterte jeg i jula og det var virkelig det jævligste. Jeg håper et nytt år fører med seg et mirakel din vei ❤

   Liker

 7. Leste historien deres på NRK. Ufattelig vondt å gå gjennom det dere er gjennom nå. Vi hadde prøvd i 5 år og har 6 prøverørsforsøk bak oss før det endelig klaffet for vår del, og vi venter en gutt på nyåret. Kjenner meg igjen i at folk av og til sier ubetenksomme ting som er ment å trøste, men er nok ikke så lett å vite hva man skal si om man aldri har opplevd noe lignende selv. Vil bare ønske dere lykke til med nytt forsøk, krysser fingrene for dere og håper det går deres vei denne gangen!

  Liker

 8. Dear Bente-Lill Sorry if I write in English, I am not good expressing myself in Norwegian. My husband and I read NRK article about «Barnløsheten». You have put words to the feelings I have had since we started IVF process. Like you I always thought I was a strong person. But then IVF process sometimes has made me feel hopeless. My husband got cancer. He went through a extensive surgery, now a days he is ok, but a consequence of that was and is: we can not have kids without getting help. We have met nice people in the IVF department in Oslo Universitets sykehus, but the system and how things works are just «terrible». it doesn’t exist any type of «individuell oppfølging». and the feeling of Samlebåndet is more than just a feeling, it is the way the system works. It doesn’t matter to me if a doctor have the best grade, when it doesn’t have empati. I have been through 3 forsøk, all the same protocol, no thinking at all of «what is going on» «Why is not working». We have decided to try abroad. After a while I lost my trust to the process and the system. I feel sad each time I meet a new doctor. None of the doctors told us about how difficult was or it could be this process. I remember telling my husband: If I become pregnant is just «Flaks» Then I called to get my Beta results of my third forsøk, and the nurse said to me: Du har hatt ikke flaks. I thought: Since when any medical treatment is about flaks? but I didn’t say anything. I was so sad. I decided to take a pause.

  Bente-Lill, I wish you all the best.!!! You are my Heltinne.

  Liker

  • Hei Liv. It means a lot to me that my words can be a small light to others in these dark times. I really hope 2016 will bring a miracle your way, and wish you all the best ❤

   Liker

 9. Hjerteskjærende historier som dette minner en på hvor heldig man er som har barn.

  Dette er nok en fattig trøst, men det går ikke på skinner her i gården heller.
  To aktive gutter, har vært en del turer på legevakten. en gang med 5 kroning som satt fast i halsen. Har aldri sett Røa krysset suse så fort fordbi i ambulansen til RiksH. Turen på knappe 10 min føltes som en evighet i redsel for at 5 kronen skulle snu seg når han brakk seg og hostet.

  Sønnen min er forsinket utviklet og går på spesialskole, en sorg som er vanskelig å sette ord på for jeg er jo så glad i han. Det er vondt å se at det kjæreste man har sliter, han forstår at han ikke er vanlig som de andre barna.
  Jeg er preget av angst og sliter med nerver for alt de finner på. Det er bare ren flaks at går bra.
  Fikk eldste mann hjem forrige dagen søkk våt til livet, hadde ramelet ned i elva. Yngste mann har nesten druknet to ganger…..
  Jeg vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til det, jeg blir bare nummen av redsel.

  Jeg håper virkelig at dere får det til, krysser fingre =) god jul.

  Likt av 1 person

 10. Som vanlig skriver du ting det er lett å kjenne igjen i seg selv. Akkurat nå sitter jeg med en 25 ukers gravidmage, mens jeg tenker på hvor annerledes jula var i år fra i fjor, da vi var mellom forsøk og laparoskopi.
  Jeg har tenkt mye denne jula på at selv om den har vært full av håp og fremtidsdrømmer og har vært helt annerledes fra i fjor, så vil nok sårheten jeg har kjent de siste årene sitte i lenge fremover, men på en fin måte, som en påminnelse om å ikke ta det jeg har for gitt. Jeg håper du får kjenne på det neste jul! 😊

  Sangen Desemberbarn (gjerne Sondre Justad sin versjon) loset meg trygt gjennom jula i fjor. Anbefaler deg å sjekke den ut! ❤️

  Lykke til med nytt forsøk! Jeg fortsetter å heie på dere, og det ser jeg at jeg ikke er alene om. 👍🏻😊

  Liker

  • Hei Mona. Tusen takk for sangtips – den var nydelig! Og takk for at du heier! 🙂 Håper du klarer å nyte siste tiden med en voksende mage, og lykke til fremover ❤ Godt nytt år!

   Liker

 11. Jeg fikk diagnosen endometriose for 7 år siden og det har preget ganske mye av mitt liv og tankegang… Jeg har aldri vært gravid og jeg var i et forhold i 14 år. Jeg er nå i et nytt forhold med en mann på 39 som har en sønn på 7 år så jeg er på en måte bonusmamma nå og trives med det. Siden den dagen jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne bli mamma så begynte jeg automatisk å tenke mye på nettopp dette med å få egene barn… Men jeg er veldig usikker på om jeg hadde taklet det du nå selv går gjennom. Det må være ufattelig tungt og ta mye av din energi og mot? Jeg er ikke lenger sikker på hva jeg er villig til å utsette kroppen min for og har blitt spurt 4 ganger di siste 7 årene om jeg vil ha barn for ellers i stede for å gjennomføre en hysterektomi pga di store smertene og plagene denne sykdommen fører med seg. Men siden du er sikker på hva du vil. så håper jeg av hele mitt hjerte at du får det kjærlighetsbarnet du selv ønsker. Mvh Mel

  Liker

  • Ja, desverre er det slik at all energi og mot går til dette prosjektet. Jeg har på en måte satt meg selv i en «unntakstilstand» mens forsøkene pågår, og har liksom slått meg til ro med at dette nok er og blir kanskje den tøffeste perioden i livet vårt. Men det er, som du sier, et valg man ikke skal ta lett på. Jeg føler jeg ofrer mye, og spesielt er jeg også bekymret (som deg) for hvor mye man egentlig burde utsette kroppen for.

   Jeg håper du har og får et harmonisk og lykkelig liv uansett hva valget måtte falle på for deg ❤

   Liker

 12. Takk for at du setter så mange fine ord på noe vondt. Og takk for fin artikkel på NRK.no! Det er godt å vite at man ikke er alene. Jula er ikke det samme når man for et år siden hadde sett for seg å sitte i stua med en liten en på fanget, og det ikke har skjedd. Lykke til videre! Følger spent med. Varme klemmer

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s